Psihoterapia este considerată un domeniu interdisciplinar, situat între medicină şi psihologie, care înglobează vaste cunoştinte şi din alte domenii de interes, care pot ajuta la o mai bună cunoaştere şi înţelegere a persoanei. Psihoterapia reprezintă o modalitate de tratament complex şi planificat, prin mijloace şi metodologii ştiinţifice, într-un cadru teroretic şi clinic, ce are ca scop diminuarea sau eliminarea unor tulburări, simptome sau alte stări de disconfort psihic, psihosomatic sau comportamental. Tratamentul în psihoterapie nu este medicamentos, deşi poate însoţi un tratament medicamentos.
Într-un proces psihoterapeutic poate intra orice persoană, fie că este afectată de o anumită tulburare sau disconfort, fie că, pur şi simplu, doreşte să se cunoască mai bine, să schimbe ceva la sine sau în relaţii cu ceilalţi.
Psihoterapeut poate fi doar acea persoana care a absolvit cursurile postuniversitare ale uneia dintre şcolile certificate şi acreditate de Colegiul Psihologilor din România.
Psihoterapia se adresează persoanelor care:
- doresc să se cunoască mai bine
- doresc să își îmbunătățească relațiile cu persoanele din jur
- se află într-un impas
- traversează o perioadă dificilă din viață
- au suferit o pierdere: decesul unei persoane dragi, despărțire, divorț
- au probleme de adaptare la locul de muncă, la școală, într-un mediu nou
- au dificultăți în familie
- nu sunt mulțumiți de viața lor socială
- diverse probleme de adicție: dependenți de alcool, tutun, droguri, jocuri etc
- au o viață sexuală nesatisfăcătoare, disfuncții sexuale, probleme de dinamică sexuală
- sunt afectați de o boală cronică, sau un membru al familiei este afectat de o boală cronică și are nevoie de suport emoțional
- se află într-un moment în care familia, prietenii sau alți membri ai comunității nu îi mai pot ajuta
- prezintă tulburări pentru care psihiatrul sau psihologul recomandă o intervenție psihoterapeutică
Psihoterapia se adresează persoanelor de toate vârstele: copii, adolescenți, adulți, vârstnici, atât individual, cât și cuplurilor, familiei sau grupurilor.
Familia, prietenii, colegii reprezintă un excelent sistem de suport, dar uneori nici ei nu mai pot ajuta, ba chiar pot produce mai mult rău, fiind foarte implicați emoțional. În acel moment este nevoie de intervenția specializată a unui profesionist, care să știe să ghideze intervenția într-un mod folositor și constructiv, astfel încât clientul să aibe un câștig pe termen lung, să învețe să facă față pe viitor situațiilor care l-au adus în terapie, să își consolideze propriile mecanisme de protecție și refacere.
Deși mulți prieteni, cunoștințe sunt tentate să spună că fac “terapie” atunci când cineva le plânge pe umăr, aceea nu este terapie, ci oferirea unui sprinjin emoțional la nevoie.
Psihoterapia are baze științifice teoretice și metodologice clare, bine definite și structurate. Orice prieten poate recomanda o aspirină atunci când răcim, doar un specialist cu o metodă eficientă dovedită poate să construiască și să aplice un plan de intervenție.