Psih. Cristina Enescu

Cât timp pe zi lăsăm copiii la TV, calculator, tabletă, telefon?

În 27 mai s-a întrunit Asociația Americană de Pediatrie, bucurie inițială mare pentru că au fost publicate foarte multe studii de specialitate. Când am citit titlurile studiilor eram încântată, pentru că, în sfârșit, apăreau cercetări asupra impactului tehnologiei și al expunerii la media pe diverse gadgeturi asupra copiilor, dar ulterior am constatat că aceste studii nu au adus mai multă lumină în domeniul vizat. Într-adevăr, s-a făcut un inventar asupra îngrijorărilor părinților în legătură cu expunerea la acest tip de distracție al copiilor, principala referindu-se la faptul că vârsta de la care copiii au început să folosească tehnologia a scăzut la 6 luni, deși unele aplicații ar putea ajuta totuși copii. După parcurgerea materialelor am constatat că nu s-a publicat niciun studiu care să analizeze cu claritate în ce mod afectează copiii expunerea la TV, calculator, tabletă, telefon.

Televizor, calculator, tabletă, smartphone, toate au ajuns să fie prezente zilnice în viața noastră (adulți și copii), prin urmare, părinții sunt îngrijorați de efectul acestora asupra copiilor lor. Recomandarea, de câțiva ani, a specialiștilor din diverse domenii, este ca timpul petrecut de un copil mai mare de 3 ani cu astfel de mijloace de distracție trebuie să fie limitat la 2 ore pe zi, iar în cazul copiilor sub 3 ani se descurajează complet utilizarea oricărui mijloc de distracție din această categorie. Asociația Americană a Pediatrilor, în urma ultimei întruniri, a ajuns la concluzia că trebuie să păstreze recomandările din anii precedenți.

Care sunt motivele de îngrijorare ale părinților când vine vorba de televizor, calculator, tabletă, smartphone:

  • copiii sunt foarte atrași de gadgeturi și jocuri, iar mulți părinți își descriu copiii ca fiind dependenți;
  • timpul petrecut la diverse aparate le afectează relațiile sociale, dar și capacitatea de a interacționa în societate;
  • că îi fac pe copii mai puțin creativi și dispuși să gândească singuri;
  • dificultatea de a controla ce aplicații folosesc copiii și cum le folosesc;

Dezvoltarea tehnologiei este prea rapidă, iar cei specializați în cercetare nu pot să țină pasul cu studiile, prin urmare informațiile sunt fragmentate și încă nu avem o imagine clară sau completă a impactului acesteia asupra dezvoltării viitoare, a noastră sau a copiilor noștri. În contextul actual, singura certitudine este faptul că părinții sunt îngrijorați, pentru că nu știu cum le sunt afectați copiii.

Răspunsul specialiștilor rămâne același pentru moment: maximum 2 ore pe zi acces la TV, calculator etc… pentru copiii peste 3 ani și să evităm expunerea copiilor sub 3 ani la aceste tipuri de distracție. Dumneavoastră cât timp vă lăsați copilul în fața televizorului, calculatorului, tabletei sau a telefonului?

Pe dumneavoastră ce anume vă îngrijorează? Ce efecte pozitive ați observat?