psih. Cristina Enescu

Deja toata lumea stie ce e depresia, sentimentul acela profund de neajutorare si lispsa de speranta. Nu iti vine sa te dai jos din pat, nu ai chef de nicio activitate… Cam asa suna depresia, dar parca nu este totul atat de simplu.
Uneori depresia exista fara sa-ti dai seama ca e acolo, pentru ca simtomele sale nu sunt tipice. Lista aceea de bifat gasita pe internet, nu bifeaza tot. Depresia poate fi mascata, ascunsa. Poate fi ascunsa de sine sau poate fi ascunsa de cei din jur.
“ Ma simt bine, dar sunt cam stresat”, “ un pahar de vin ma ajuta”, “ am atat de multa treaba ca nu am timp de nimic”, “ imi place sa fiu inconjurata de lume”, “ nu imi place sa stau singur” Iti suna cunoscut?
Ti-ai petrecut suficient de mult timp cautand articole si sfaturi despre cum sa te simti mai bine si mai e un pas pana ajungi specialist in 23 de trepte spre adevarata fericire. De fiecare data cand citesti un astfel de articol te gandesti : am facut pasii astia si totusi nu ma simt bine.
In permanenta cauti acel ceva care sa iti aduca o stare de bine, care refuza sa apara chiar daca ai facut toti pasii, ai urcat toate treptele, ai bifat toate chestionarele. Poate ca ai facut chestionare sa vezi daca esti deprimat iar raspunsul apare mereu ca esti si nu prea esti. Apar multe elemente, dar nu suficiente pentru a trage un semnal de alarma. Si daca toate aceste teste spun ca nu esti deprimat, poate ca nu esti! Dar de ce persista aceasta stare?!
Ai tot felulul de manifestari fizice carora medicii nu le dau de cap. Te doare capul sau stomacul, esti permanent obosit dar nici nu prea poti sa dormi, poate mananci fara sa iti fie foame, simti nevoia sa rontai, sau pur si simplu nu mai ai pofta de mancare. Uneori tipi la oameni pentru ca sunt incapabili sa te intelega. Iti spui tot timpul ca esti bine, doar ca ai nevoie de … acea haina noua, acel telefon nou de ultima generatie care iti va usura munca, de o vacanta exotica…
Ciudat este ca dupa faci toate aceste lucruri tot nu te simti mai bine.
Vorbim de Depresie mascata atunci cand persoana nu acuza simptomele depresiei pentru ca a gasit strategii de a le ascunde, de a le masca. Este o depresie in care persoana este functionala, dar care nu se bucura totusi de viata sa.
Uneori e posibil ca persoanele cu depresie mascata sa fie acelea care par cele mai vesele din incapere. Va amintiti de Robin Williams? Cum poate fi o persoana atat de haioasa atat de deprimata? In cazul lui , desi a cerut ajutor pentru depresia sa, severitatea acestei depresiei a fost mereu mascata.

Fiecare persoana care trece prin astfel de suferinta, in tacere, departe de vazul celor din jur, chiar de vazul propriu, poate sa se schimbe. Poate sa isi traiasca viata altfel.
Implica-te in propria vindecare si renunta la masca!